Už jsme zapomněli, kolik vězňů amnestoval Václav Havel?

Česká republika je vzhůru nohama. Jiří Kajínek dostal milost a vyšel jako svobodný občan z vězení. Političtí tajtrlíci se předhánějí v odsuzování prezidenta a dmou hruď, že oni by v zájmu lidu postupovali zcela jinak.

V Rýnovicích předhodili médiím tučné (ve skutečnosti spíše svalnaté) sousto. Řadu dnů jsme četli, slyšeli a viděli neustále se opakující fragmenty ze života člověka odsouzeného za dvojnásobnou vraždu. Před kamery, jak je v médiích zvykem, kráčely zástupy mudrců a každý učeně rozebíral, jak bude probíhat Kajínkův život na svobodě. Učeně řešili velevážné problémy, třeba chůzi do schodů. V těchto dnech nám jednotlivé TV představují řady věštců, kteří odborně věští z koulí na svých krcích a vypadají, že opravdu věří tomu, co tvrdí. Jako vždy se v největší promenádu mudrců všeho druhu, takřka oproštěnou o ty rozumně a samostatně uvažující, změnilo studio ČT24.

Velmi zajímavé je, že na nás politici skrze média pouští hrůzu a znechucení nad milostí pro dvojnásobného vraha a ti stálí přední křiklouni řvou: „Zemane, fuj!“, ale ani jeden nevzpomene, kolik vězňů propustil Václav Havel při své všeobecné amnestii. Za roky 1989, 1993 a 1998 to bylo kolem 25.000 amnestovaných vězňů. A co je 8 Zemanových milostí oproti 1247 Havlovým (mimochodem i pro své kamarády/ky)?
Takové počty a vzpomínky na mnohem horší přešlapy vrchního sluníčkáře se bojovníkům o koryta nehodí do krámu. Když už se i Bohuslav Sobotka naučil mluvit a jednat sprostě, tak už musí jít o mnoho. A výrazivo Lubomíra Zaorálka z dobytčího trhu, to jen potvrzuje.

Jestliže v Kajínkově případu opravdu existují lidé v pozadí, kterým bude hrozit prozrazení, bude to především Kajínek, kdo bude v nebezpečí. A nemusí zrovna být v nebezpečí života. Stačí provokace, aby někomu pořádně rozbil hubu, a sedmiletá podmínka zbaví případné viníky v pozadí strachu z prozrazení. To je tady v tomto politicko-mafiánském doupěti to nejlehčí. Vlastně vůbec nemusí jít o někoho v pozadí. Vždycky se najde dost pitomců, kteří umí přemýšlet jen rukama a budou chtít spasit národ nebo si aspoň dokázat, že na Kajínka mají!

Jasně, vrchní sluníčkář nepustil na svobodu vrahy. Ale o české justici a jejím, mnohdy až neskutečně, pokřiveném pohledu na spravedlnost, můžeme polemizovat donekonečna. Porovnáme-li rozsudky podobných vrahů, odseděl si Kajínek v podstatě stejnou porci. Žena, která zavraždila tři vlastní děti – 22 let, Petr Kramný, rovněž s pochybnostmi – 28 let, muž zavraždil dva spolubydlící – 22 let, atd.
Na prezidentskou milost nelze pohlížet z jakéhokoliv úhlu, je-li oprávněná či nikoliv. Udělení milosti je výsadou vládců a to bez jakékoliv potřeby odůvodnění. Politici i občané můžou lamentovat do aleluja, ale to je asi tak všechno.V minulých týdnech se na náměstích pár tisícovek občanů dožadovalo, aby Miloš Zeman dodržoval Ústavu ČR. Milost je ústavní právo!

 

Autor: Radomír Dolanský | středa 24.5.2017 7:13 | karma článku: 41,54 | přečteno: 1916x