Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

S těmi základnami je to už vyloženě trapnost. Prosím vás, podívejte se, kde má NATO v Evropě základny. A pak také na ty americké. Jako vypustit takový nesmysl o obkličování Ruska nějakými základnami bez jednoduchého zkontrolování si fakt, to je vážně ostuda.

6 4
možnosti
Foto

Zde se sám můžete podívat, kde všude mají USA v Evropě základny. Pokud vám to připadá jako trapnost a nesmysl, tak pak už nevím. Když si vezmeme, jaký dělala Evropa a USA kravál, když stála ruská vojska u hranic s Ukrajinou... A v druhém odkaze se můžete ráčit přesvědčit, jak hezky členské státy NATO obklopují Rusko. Navzdory tvrzení USA z počátku 90. let 20. století, že nebudou rozšiřovat sféru vlivu na východ. Takže opravdu nevím, zda jsou trapné veřejně přístupné informace nebo vaše nesmyslné nesmysly.

https://maps.google.cz/maps/ms?msa=0&msid=213813095428817783780.0004a404fd424cbaadcb0&dg=feature

http://cs.wikipedia.org/wiki/Severoatlantick%C3%A1_aliance#mediaviewer/Soubor:NATO_affiliations_in_Europe.svg

5 1
možnosti

k tomu prvnímu odkazu jen tolik, že vyjma základny v Polsku se za posledních 25 let nic nezměnilo. Tedy žádné masivní rozšiřování americké vojenské přítomnosti v Evropě. Zkuste si to porovnat.

NATO nerovná se USA. Do NATO se vstupuje na základě žádosti státu, který chce vstoupit a jeho žádost musí být jednomyslně schválena všemi členskými státy. To, že Československo, Polsko, Maďarsko a další, hlavně Pobaltí, si do NATO podaly přihlášku, není vůbec nic překvapivého. Měly dlouhodobou zkušenost se svým přítelem a bratrem na věčné časy a už to láskyplné objetí nechtěly zažít znovu. 

Nebo si snad myslíte, že jsou státy NATO ovládány USA stejně, jako svého času Varšavská smlouva?! Moskva prostě nadiktovala a členské státy sklaply podpatky. V NATO je valná většina států, včetně ČR, kteří ani nedodržují základní ustanovení, např. výše příspěvků na armádu. Náš závazek činí 2%, skutečnost 1,2%. Varšavská smlouva měla vždy v čele ruského důstojníka, NATO má dánského politika. 

A Těch rozdílů by se našlo o dost víc.

3 1
možnosti

paní Balászová, a nějaký argument nebo důvod nesouhlasu by nebyl? Nebo alespoň argumentíček?

0 0
možnosti

Že jsme sklapli podpatky...Kolik našich vojáků bojovalo za minulého režimu mimo republiku? Já byl na vojně na západní hranici. Trénovali jsme obranu státu při napadení NATO. Nikdy ne útočnou činnost.

0 0
možnosti

A jak jste se učili tu obrannou činnost? Pokud se pamatuju, tak jsme ani jednou netrénovali obranný boj. Nikdy žádný ústup. Vždy jen: Dobít a obsadit kótu tu a tu, obsadit pozice modrých a podobně. To, že námna začátku řekli, že jsme byli přepadeni, je druhá věc. Vlastní nácvik byl o něčem jiném.

O něčem jiném je i můj příspěvek. Je o rozdílech mezi NATO a VS. VS byla nástrojem k ovládání jejích členů ze strany Ruska. 

Navíc si vzpomínám na potlačení východoněmeckého povstání proti Rusům v 53, povstání dělníků v Poznaní v 56, v tom samém roku v Maďarsku, v 68 v Československu. 

Na závěr citace: Nejvyšším politickým orgánem Varšavské smlouvy byl oficiálně Politický poradní výbor složený z nejvyšších stranických a státních představitelů členských zemí. V praxi však direktivy Spojenému velení a štábu Spojených ozbrojených sil přicházely z Kremlu.

Velení sídlilo v Moskvě a v jeho čele stáli pouze sovětští vojenští představitelé. Zástupci ozbrojených sil ostatních států byli pouze styčnými důstojníky, přinášejícími instrukce sovětského velení. Otázky strategie a taktiky v obecné rovině neřešilo velení a štáb spojených ozbrojených sil Varšavské smlouvy, nýbrž generální štáb sovětských ozbrojených sil.

0 0
možnosti

Jaký slib USA, že nebudou rozšiřovat vliv na východ? Nic takového se nestalo. Nejblíže tomu má tvrzení, že NATO se nebude rozšiřovat na východ, což znamenalo, že nebude mít v nových členských zemích základny (takto explicitně řečeno). A nemá. Co se týče členství v NATO, tak NATO bylo původně proti přijímání nových členů a povolili až na jejich naléhání. A víte proč? Ze strachu z Ruska. NATO, na rozdíl od EU, nevyzývá, ale země se musí přihlásit sama a na členství tlačit. 

A že mají USA v Polsku základnu? Kdo by se Polákům divil po zkušenostech z Ruskem, které je stály statisíce životů a to v nedávné minulosti. 

Kdyby se Rus choval civilizovaně, dodržoval smlouvy a sliby a jejich vztah se spojenci byl jiný než pán-otrok, tak vše vypadá jinak. 

Stačí se podívat na Ukrajinu, Gruzii, nebo skandinávské země. Pod vlivem současného chování Ruska velmi zesílily hlasy o přistoupení k  NATO, ne kvůli obkličování Ruska, ale protože z něj mají prostě obavu.

3 1
možnosti
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2845x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.