Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paralympijské zlato 14x levnější!!!

Olympijské zlato – 1.000.000Kč. Paralympijské zlato – 70.000Kč. Když jsem zjistil tento propastný rozdíl v odměnách medailistů, byl jsem ohromen. Navíc, při vzpomínce na TV reklamy, kde byly handicapovaní sportovci prezentováni jako lidé, kteří zvítězili dvakrát, poprvé nad svým postižením a poté na sportovním kolbišti, jsem byl, slušně řečeno, nepříjemně roztrpčen. Ptal jsem se tedy PROČ?

sport.idnes.cz

Pro úplnost uvádím výši odměn u zbylých dvou kovů, jak byla stanovena do pekingské olympiády. Olympijské stříbro – 500.000Kč, bronz – 300.000Kč. Paralympijské stříbro – 50.000Kč, bronz – 30.000Kč. Pro vaši představu, jen sprinterský atletický invalidní vozík (nízká trojkolka) se cenově pohybuje právě kolem sedmdesáti tisíc korun. To se týká i ceny monoski pro zimní sporty. Nemluvě o potřebách jinak postižených sportovců.

Podle vyjádření jednoho z handicapovaných sportovců, účastníka paralympijských her, by byla adekvátní prémie za zisk medaile ve výši jedné pětiny až třetiny olympijské odměny. Tedy u zlata 200.000 – 300.000Kč. Za mnohem důležitější však pokládají handicapovaní sportovci investice do hřišť a hal, aby mohli sportovat nikoliv jen reprezentanti či sportovní naděje, ale všichni handicapovaní, kteří musí mnohdy dojíždět za svým koníčkem až desítky kilometrů.

Své PROČ? jsem tedy položil mluvčímu Českého paralympijského výboru (dále jen ČPV) PhDr. Pavlu Lukešovi. Nerovnost v odměňování medailistů vysvětluje hned několika faktory. V první řadě uvádí přibližně desetinásobně nižší konkurenci na závodech handicapovaných sportovců (a to včetně kvalifikací) oproti nepostiženým sportovcům. Možnost zisku medaile zvyšuje taktéž kategorizace uvnitř tří postižení (spasticky, tělesně a zrakově postižení sportovci).

Asi rozhodující vliv na stanovení odměn vychází z menší pozornosti, kterou sportu handicapovaných věnují média i veřejnost. Tento zájem je pak rozhodující pro sponzorské firmy. Celkově se na stanovení výše odměn odráží také ekonomická síla našeho státu (bez ohledu na současnou krizi, která se mnohde jinde začíná používat jako vhodná výmluva neschopnosti). Na druhou stranu, stává se, že státy s mnohem horší ekonomikou vyhlašují pro sportovce nepoměrně vyšší medailové odměny. Snahy nejen ČPV, ale mnohých dalších složek a zájmových sdružení, které se snaží ovlivnit zažité stereotypy v myšlení veřejnosti a co nejvíce medializovat sport handicapovaných, vyústily byť v i jen částečný úspěch, že se odměny za pekingské medaile zvýšily o 10%.

Jak uvedl PhDr. Pavel Lukeš, stát sice přispívá i na odměny za medaile, ovlivňuje však především dostupnost sportovišť pro handicapované. A tohle, jak jsem zmínil výše, je oblast, kde je neustále co řešit. Prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy jsou dotovány všechny sportovní aktivity našeho národa, tedy i handicapovaných. Další „státní“ finance do těchto aktivit putují z peněz Sazky, které přerozděluje ČSTV. Pokud jsou v oblasti vybavení hřišť a sportovišť pro handicapované nedostatky, děje se tak, podle mého názoru, nedostatečnou spoluprací výše jmenovaných složek. Dá se rovněž předpokládat, že na nižších úrovních se finanční prostředky investují spíše do úprav sportovišť pro širokou sportovní veřejnost a na handicapované nezbývá. Tato situace by se asi dala jednoduše vyřešit příkazovou formou, kdy by na vybavenost sportovišť pro handicapované bylo stanoveno dané procento ze státních financí, aby nedocházelo k jejich opomíjení. A o to by se měly snažit všechny zainteresované složky včetně ČPV. Jde přece o handicapované sportovce, nikoliv o pře, koho je čí píseček.

Takže trpká příchuť z toho, že lidé, kteří opravdu překonali sami sebe dvakrát a jsou za úsilí reprezentovat svou vlast odměněni tak rozdílně oproti svým nepostiženým kolegům, ve mně zůstává. Problematika řešení je však mnohem složitější než se mi na první pohled zdálo. Nepochopení však hledejme i v nás samotných!

Jestliže ikona československého sportu, Dana Zátopková, v televizním zpravodajství prohlásila na adresu handicapovaného atleta, Oskara Pistoriuse, jenž se chtěl zúčastnit pekingské olympiády mezi nepostiženými, „To by mu neměli dovolit, běžet s těmi normálními“, jak potom na tuto problematiku asi nahlížíme my, ještě normálnější, občané?!





Autor: Radomír Dolanský | úterý 18.8.2009 10:15 | karma článku: 18,25 | přečteno: 1688x
  • Další články autora

Radomír Dolanský

Dost bylo vlády všelijakých odborníků

Vyjma politiků a jejich stále se měnících našeptávačů imunologů, mikrobiologů a kdovíjakých logů leze nekonečné omezování svobod a porušování zákonů samotnými politiky lidem už krkem, včetně některých nařízení jako z blázince.

25.4.2021 v 12:05 | Karma: 28,50 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Vrbětice přijdou právě vhod

Neuvěřitelný úspěch české BIS! Po akčních šesti a půl letech předložila veřejnosti údajná důvodná podezření, nikoliv fakta a pádné důkazy. Rychlost vyšetřování je zarážející, načasování naopak pochopitelné.

18.4.2021 v 10:17 | Karma: 42,18 | Přečteno: 2194x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Musí občané dodržovat nezákonné opatření?

Řada našich politiků a především mainstreamová média s velkou chutí kritizují jiné státy, kde jsou údajně pošlapávána lidská práva, svoboda pohybu, projevu apod. Budeme k nim taky patřit, když vláda schválí nezákonné nařízení?

11.4.2021 v 17:57 | Karma: 33,13 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Koronavirus - špinavá politika, kšefty a lži

Ačkoliv se politici snaží, seč můžou, aby to vypadalo, jak moc jim záleží na životech občanů, svými mnohými kroky se sami usvědčují ze lži. Celá šaráda připomíná čím dál více spíše zkoušku na politiku Velkého bratra.

5.4.2021 v 10:43 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Blatný si sám podráží nohy vlastními nařízeními

Ministr zdravotnictví trvá na neměnnosti svých nařízení, přestože jsou v některých bodech nesmyslná až hloupá. Může jít o něco jako puberťáckou zaťatost vůči premiérovi, ale určitě se nejedná o smysluplnou ochranu obyvatelstva.

12.3.2021 v 11:16 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2845x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.