Coach Carter

29. 07. 2009 15:01:20
Je téměř svátkem, když se v některé z našich televizí objeví film, který nezapře určitou kvalitu. Coach Carter k nim určitě patří. Proto jsem přesvědčen, že si zaslouží na sebe upozornit.

imdb.com

Snímek se odehrává na pozadí skutečných událostí ze života basketbalového trenéra Kena Cartera. Představitel hlavní role, Samuel L. Jackson, hned od počátku rozehrává profesionální herecký koncert.

Profesionalitu od prvního vstupu do středoškolské tělocvičny požaduje i Ken Carter, nový trenér. Zjišťuje, že tým není ničím jiným než jen partou rozdováděných výrostků, kteří se přišli trochu pobavit při basketu. Samozřejmě hned v úvodu dochází k vyostření situace a část hráčů odchází.

Základem veškerého dalšího dění se stává hráčská smlouva. Je v ní napsáno něco, pro hráče, rodiče, ale i ředitelku školy, neuvěřitelného. Trenér ve smlouvě požaduje od svých hráčů stanovený studijní průměr a dokonce vyžaduje, aby chodili na zápasy v kravatě. Záležitost probírá s rodiči. Zjišťuje jejich nezájem o studijní prospěch vlastních dětí. Nežádají pro své děti nic víc než možnost zahrát si basketbal, poněvadž oni se taky na žádnou vyšší školu nedostali. Přesto je trenér dokáže přesvědčit a rodiče i hráči podepisují. Začíná tvrdý trénink.

Scénář si však nevšímá jen drilu v tělocvičně a hráčských problémů. Zavede nás i do soukromí jednotlivých hráčů i samotného trenéra. Školu navštěvují děti z dolní části společenského žebříčku, proto se zde řeší specifické problémy. Dokonce ani ředitelka školy nepodporuje snahu trenéra Cartera o zlepšení studijních výsledků. Všem chybí víra v možnost úspěchu. Carter se svou snahou zůstává sám.

Ale hráči vyhrávají. Vyhrávají zápas za zápasem a stávají se obávanými soupeři. Čeká je důležité utkání a trenér konečně dostává studijní výsledky a záznamy o docházce. Zamyká tělocvičnu, ruší utkání a s hráči se setkává ve školní knihovně. S trenérem přichází učitelé ochotní pomoci s doučováním. Situace je na ostří nože nikdo nechce ustoupit.

Hráčům – studentům však konečně dochází o co jejich trenérovi jde. O jejich vlastní budoucnost! To však uniká rodičům i školnímu výboru jenž nakonec po hlasování ruší podmínku o studijním prospěchu. Proto se trenér Carter rozhodne odejít. Řetěz na tělocvičně je odstraněn, nikdo však netrénuje. Dokud nepřijdou studenti se splněnými studijními výsledky...

Film není určen vůbec pouze pro diváky vyžívající se v příbězích ze sportovního prostředí. Má v sobě také silný sociálně dramatický náboj, jenž uspokojí i náročného diváka. Určitě doporučuji.

Autor: Radomír Dolanský | středa 29.7.2009 15:01 | karma článku: 23.20 | přečteno: 2833x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 397 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2845
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...