Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Údolí kostí

Přichází chladný a deštivý víkend a mnohý z nás přemýšlí čím se zabavit. Kniha, ten vděčný společník! Každý má svůj oblíbený žánr, ale dobrá detektivka, Údolí kostí od Michaela Grubera, určitě přijde vhod.

knizniweb.cz

Avšak hned první stránky mohou čtenáře znejistit, zda opravdu vybral knihu svého oblíbeného žánru. Mluví se zde o Božím milosrdenství na druhé straně je encyklopedický výklad o Kongregaci milosrdných sester krve Kristovy. Všechno však souvisí se vším a již další strana, dokonce první věta, vtáhne čtenáře přímo do kruté skutečnosti. „Strážník zdvihl hlavu v pravou chvíli, aby nepropásl ten zvláštní okamžik, kdy tělo padalo dolů.“ Na místo činu přijíždí Jimmy Paz, původně kubánský imigrant, nyní vyšetřovatel oddělení vražd v Miami.

Od této chvíle nám autor nabízí kriminální příběh hodný zájmu i těch nejnáročnějších fajnšmekrů žánru krimi. Do děje vstupuje, již od počátku záhadná, Emmylou Dideroffová alias Garigeauová, působící jako náboženská fanatička v jejímž těle je však ukryt Ďábel. Emmylou je obviněna z vraždy. Hned u prvního výslechu se přihodí neuvěřitelné okamžiky a do příběhu se dostává tajemná mystika.

Poněvadž Jimmy Pazovi ženina mysl připadá poněkud zamžená vydá příkaz k jejímu psychologickému vyšetření. Pro něj je případ uzavřen. Avšak pouze do doby než si jej zavolá jeho nový šéf, bývalý agent FBI, a seznámí jej s podivnými okolnostmi odvíjejícími se okolo Emmylou. Vyšetřování se tedy rozjíždí nanovo. Detektiv Paz poznává doktorku Lornu Wiseovou, vyšetřující duševní stav ženy obviněné z vraždy. Po dalším výslechu slíbí Emmylou detektivu Pazovi doznání. Vymíní si však, že bude psané.

Tak se začnou v knize prolínat tři příběhy. Vyšetřování a soukromý život detektiva Paze, který poznává doktorku i jako úžasnou ženu, sešitová doznání Emmylou Dideroffové a úryvky z knihy Benedicty Cooleyové, Věrné až do smrti: Příběh milosrdných sester krve Kristovy. Michael Gruber mistrovsky míchá tato nesourodá témata, jež se během četby začínají stále více prolínat a o to pevněji k sobě kniha čtenáře poutá. Začínají se dít velmi podivné věci. Detektiv Paz dostává příkaz, aby se přestal zajímat o určité osoby. Také zjišťuje, že se okolo „jeho“ případu začínají motat v nezvyklé míře federálové. Když zastřelí před domem doktorky Wiseové ozbrojeného zloděje jehož jediným lupem je sešit z doznáním Emmylou Dideroffové, případ se dostává do úplně jiné dimenze. Mezitím se v knize rozvíjejí příběhy hlavních i vedlejších postav.

Jimmy Paz zdaleka není oním bezpohlavním detektivem, kterého jsme potkávali v románech ještě před několika lety. Dovídáme se o jeho „šťavnatých“ zážitcích s ženami nebo o víceméně úsměvných problémech s matkou. Zjišťujeme, že doktorka Wiseová má tolik psychických problémů, že by mohla léčit sama sebe. Navíc je hypochondr a zapšklá feministka. Nicméně, když se ti dva potkají…

Tohle všechno vytváří děj dokonalé detektivky nebo jak se, bohužel, česky začíná říkat, thrilleru. Skvělé zpracování, výborný překlad a dialogy ve spisovné češtině, prostě kniha, která mne nutí vyhledat její předchůdkyni a netrpělivě čekat na třetí případ detektiva Jimmyho Paze. Určitě doporučuji!


Autor: Radomír Dolanský | sobota 18.7.2009 12:44 | karma článku: 15,70 | přečteno: 2283x
  • Další články autora

Radomír Dolanský

Dost bylo vlády všelijakých odborníků

Vyjma politiků a jejich stále se měnících našeptávačů imunologů, mikrobiologů a kdovíjakých logů leze nekonečné omezování svobod a porušování zákonů samotnými politiky lidem už krkem, včetně některých nařízení jako z blázince.

25.4.2021 v 12:05 | Karma: 28,50 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Vrbětice přijdou právě vhod

Neuvěřitelný úspěch české BIS! Po akčních šesti a půl letech předložila veřejnosti údajná důvodná podezření, nikoliv fakta a pádné důkazy. Rychlost vyšetřování je zarážející, načasování naopak pochopitelné.

18.4.2021 v 10:17 | Karma: 42,18 | Přečteno: 2194x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Musí občané dodržovat nezákonné opatření?

Řada našich politiků a především mainstreamová média s velkou chutí kritizují jiné státy, kde jsou údajně pošlapávána lidská práva, svoboda pohybu, projevu apod. Budeme k nim taky patřit, když vláda schválí nezákonné nařízení?

11.4.2021 v 17:57 | Karma: 33,13 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Koronavirus - špinavá politika, kšefty a lži

Ačkoliv se politici snaží, seč můžou, aby to vypadalo, jak moc jim záleží na životech občanů, svými mnohými kroky se sami usvědčují ze lži. Celá šaráda připomíná čím dál více spíše zkoušku na politiku Velkého bratra.

5.4.2021 v 10:43 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Blatný si sám podráží nohy vlastními nařízeními

Ministr zdravotnictví trvá na neměnnosti svých nařízení, přestože jsou v některých bodech nesmyslná až hloupá. Může jít o něco jako puberťáckou zaťatost vůči premiérovi, ale určitě se nejedná o smysluplnou ochranu obyvatelstva.

12.3.2021 v 11:16 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2845x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.