Slavíci v kleci

12. 07. 2009 17:26:00
Pokud chcete prožít krásný den, stáhněte si z internetové půjčovny ještě dnes film se dvěmi nominacemi na Oscara, který pohladí vaše srdce, objeví duši člověka a naplní vás pohodou z nádherné hudby, která filmem prolíná.

dvdedice.cz

V úvodu filmu navštíví světově proslulého dirigenta, jenž právě pohřbil matku, jeho přítel z dětství. Předává mu jistý deník a spolu jej začínají číst....

Roku 1949 nastupuje, do té doby nezaměstnaný a neúspěchy zklamaný Clément Mathieu (Gérard Jugnot), jako odborný asistent na internátní škole pro problémové děti. Ředitelem je Rachin (Francois Berléan), nesnášenlivý člověk jenž svými metodami vytváří z ústavu doslova dětský kriminál. Clément Mathieu je jeho pravým opakem. Netrestá děti samotkou a nepoužívá při vyměřování trestů Rachinovo heslo ‚akce – reakce‘. Má k dětem lidský přístup, a i když se mu to spíše nevyplácí, nevzdává se.

Po čase uslyší jednoho z chovanců zpívat a jako bývalý učitel hudby má okamžité vnuknutí – založí pěvecký sbor. Následují úsměvné i smutné okamžiky, sbor však vzniká a hoši se „chytili“. Díky svému temperamentu a smůle na ředitele Rachina, svému objevení a zařazení do sboru dlouho uniká třináctiletý Pierre Morhange (Jean–Baptiste Maunier). Vychovatel Mathieu jej zcela náhodně zaslechne zpívat a hned je mu jasné, že našel božský soprán.

Filmem se i nadále prolínají úspěchy chovanců v pěveckém sboru a prohry učitele v soukromém i pracovním životě. Například, když matka Pierra Morhange nepochopí jeho poklony, jež jí neustále skládá. Ničí jej i šikana ředitele. Vše mu ale vynahrazují děti svým nádherným zpěvem. Malé krůčky, jež se v tomto prostředí jeví jako neskutečně velké úspěchy.

V ústavu dojde k požáru a učitel Mathieu je ředitelem ihned propuštěn. Dětem je zabráněno se s učitelem rozloučit, přesto si však cestu k němu najdou. V samotném závěru filmu nám scénář připraví zajímavé překvapení a vysvětlí nám....

Film je sice uveden jako drama, přesto je plný pozitivní energie a krásných lidských citů. Dokazuje nám, že člověk nemusí být velikán a přesto dokáže úžasné věci, jež mají velmi pozitivní vliv na lidi v jeho okolí. Je to filmové drama, které musíte vidět. Můžete si být jisti, že vás pohladí po duši a přesvědčí vás, že i v maličkostech je život krásný.

A jestliže vás budou recenze a komentáře varovat před přecitlivělostí? Budou mít pravdu. Ty, kteří jsou zvyklí na potoky krve a násilí, každopádně musí tento film doslova otrávit. Zvláštní film ze zvláštního prostředí s kvalitními výkony herců a nádhernou hudbou. Výborný tip pro hezký večer vnímavých lidí...

Psáno pro webmagazin.cz

Autor: Radomír Dolanský | neděle 12.7.2009 17:26 | karma článku: 19.79 | přečteno: 2232x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.08 | Přečteno: 214 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 397 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2845
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...