Na stavbě

12. 06. 2009 1:47:19
Co dědina dědinú stojí ať za Sověta lebo včíl za Amerikána, gdyž sa dal nekerý ogar do výroby novéj chalupy, tož sa dycky našli nejací kámoši, keří přišli pomocť. Nekeré zákonitosti sa ale za ty roky přecaj enem změnili. O tem sa mladí možú poučiť, gdyž lapnú v putyce za „omladinú“ okolo téj šedesátky, kúpija kolo borovéj a enem tak náhodú pronesú, že čuli, že nekerému z nich postavíl chalupu tchán či tata.

www.robajz.estranky.cz

Chlapi v ten moment vyletija ke stropu, nohavice sa im zrulujú vzteky a hulákajú, že to néjni pravda, že enem oni sami do úmora na stavbě robotovali a nigdo im nic nedal zadarmo. No jak sa sklidníja začnú spomínať, jaké to byly fajné stavbařské časy za bolševika.

Fanyn, co robíl u Pozemákú, kradl náklaďáky štěrka, píska, cimenta a iných potřebných tovarú. Joža, elektrikář, zaséj stavbaře zásoboval měděnýma drátama, pojistkama, jističama a tak daléj. A tak sa stávalo, že v tých dobách dědina předběhla město. Lebo v městě v tých krychlových betónových králikárňách sa protony a elektrony elektrického prúda mlátili mezi sebú v hliníkových drátoch a ztrácali energiju. Na dědině sa toťten prúd v mědi promenovál jak na kolonádě. Tak sa mohlo stať, že měšťáci měli prd z televízije lebo sa im nažhavila až gdyž hráli hymnu zato dědinčanom zářily obrazovky barvama aj na černobíléj televíziji.

Lebo dneskaj možú krásť už enem ti hore, tož sa mosí při stavení chalupy šetřiť aspoň na robotníkoch. Tak temu bylo aj u Ríši Jelináša, kerý si na betonování patra naptal partyju putykových kámošú. Lebo to keřísi vzdali, tož mosel Ríša brať aj neozkúšané sily. Takto sa dostalo cti pomocť aj Lojzovi Břuchovi, kerý sice už dlúho na dědině býval, no paprčovým robotám sa oblúkem vyhýbal. Ríšovi sa obracaly oči v slúp, gdyž si pomyslél z jakého propadlišťa nabírá helfry, no Lojzovi dělaly očiska to samé, jak si představíl lopatu a obrovskú míchačku.

Gdyž začalo slunko vykukovať, ogaři sa zlézali úplně stéjně jak švábi na pivo. Aj gdyž sem v životě ty chrobáky na pivě neviďél, istoistě sa to temu podobalo. Prvý samosebú dorazíl Lojza Břuch lebo mjél před výplatú a tož ho hnala žízeň. Namísto lopaty popadl flašu piva a už sa dal z Ríšú Jelinášem rozebírať odborné postupy při stavbě chalupy. Alebo byla sobota, tož sa další pomocníci spěšéj připlantávali než přicházali. Šak to znáte jak to chodí. V pátek, jak si dělníci, rolníci aj inteligencija na bráně cviknú, sú jak utržení z řetaza. A už to hučí v putykách po celéj našéj krásnéj vlasti až do kuropěňá a nekdy aj deléj.

Tož nebylo nic divného, že sa na stavbě ozývalo hneď po ránu syčání, jak sa piviskama chladili gágory. Jožin Tlapa, kerý sa minule přihnal pomáhať najmeňéj s trojhlavým drakem a po nekolika štamprlách ho vyměníl za devítihlavého a z lavečky postel, si dneskaj už dával pozor. Asi najstřízlivější po pátku sa přihnál ogar, veliký myslivec a ešče větší bratr hasič, Jaroš Šimon, kerému nigdo neřekl ináč než Šimanski. Teho přidělili k Lojzovi. Filda Kupka si to přifičál auťákem, no dneskaj býl po obrovském drakovi zaséj on. Pootvíral dveřiska svojeho samohyba a pustil muzigu až to všeckým začalo plácať ušima jak partyji slonů. Ešče páru mladých ogařisek sa přiklátilo, tož mohli začať.

Fajná míchačka, kerú moseli najprv roztočiť paprčama, aby sa nespálil motor, sa rozhrčala a Lojza prvý raz zabořil lopatu do štěrka. Počty im nakázali tak, že každý mosel do míchačky naházať 27 lopat. Šimanski dohazoval ciment a Lojza doléval vodu. Jak mjeli prvú míchačku hotovú, Lojza Břuch sa nafukovál jak holub hřivnáč, že neco takého je brnkačka. To bude fajný deň. No jak dodělávali pátú, tož létal po štěrkovišti jak provaz ve větře a lopaty házal všade naokolo enem né do téj ďúry v míchačce. Gdyby Ríša Jelináš neohlásil pauzu, tož gdovíjak by to dopadlo.

Všeci lapli, schytili do paprčí piviska a zaséj už to syčalo. A gdo sa to ve dveřách neukázal? Pepiš Masařka zvaný Hovado. Zrovna sa rozprávjalo o gořalce, tož začal mávať ušima jak mucha křídlama a aj úplně stejnako si třél paprče jak gdyž mucha lapí na stole. Všeckým dal maku, že enem lapija a prd dělajú a už sa hrnul k flaši z gořalkú. Po včerajšku, jak ostatně každý deň, mu moc nescházalo, a tož ešče než sa přestávka skončila, byl Pepiš Masařka zvaný Hovado, zlétý jak hovado.

Mezitým sa přikodrcala na vedlajší staveniště měscká famílija, kerá si takéj stavila svoje vlastní. Tož jak ich Lojza zmerčil, předevšeckým tu fešnú robku, tož sám sebja přesvědčíl, že mosí vydržať aj gdyby co bylo. Tých pět míchaček, šak to sa ešče dá. V tem zhora zajačál Ríša, že včíl sa do pauzy bude dělať míchaček deset. Lojza Břuch si v téj chvíli začal kníkať pod fúsy: „Že já sem tu lozil, trúba. Za to mně to pivisko nestálo.“ No súsedé z vedlajšéj stavby čučali, tož mosel zabrať. Pepiš Masařka zvaný Hovado býl zařaděný k odnášaní kýblú z betonem, aby teho draka vylétal. No už po prvém kole mjél gatě zalápané od betóna jak gdyby robil měsíc v kusi. Filda Kupka aj ze svojim kámošem poletovali za kolečkama jak neřízené střely a tož v celkovém obrazi to na stavbě vypadalo jak přebory malomocných. Súsedi vedla na stavbě si moseli do každého kútka na hubě navěšať dvúkilové závaží, aby nebylo viděť jak sa řechcú.

Lebo to hrozilo hromadnú smrťú, tož Ríša Jelináš vyhlásil přestávku po sedméj míchačce. Včíl sa k piviskám šúrali enem stíny z bývalých ludských bytostí. Výjimkú byl samosebú Pepiš Masařka, kerý sa tlačil ke gořalce a spomínal jaké to bylo minule fajné, gdyž Ríša zapomněl doma kalíšky, lebo to mosel gĺgať rovno z flaše. Po nejakéj téj štamprli sa rozvykládal aj Jaroš Šimon zvaný Šimanski. No, vlastně sa ani tak nerozvykládal. Enem luftem přešústl nejaký opeřenec už natahovál paprče a mrčál jak že by sa střílalo. A furt, bum, bum. Gdyž letělo okolo Káňa, tož nátáhl paprče, no hneď ich zaséj zbalil. „Kuš, teho nemožu, je chráněný, zmjata. No gdyby tu nigdo nebýl...“ „Ty, Šimanski,“ ozvál sa Lojza Břuch, „jak tak na tebja čučím, tož sa vsadím, že gdyby okolo negdo lézl v péřovéj bundě, tož bys ho odbachl takéj.“ Všeci sa řehnili až im slzy tékly. No nebyly to slzy od řehota. Huby sa im křivili jak ich při tem řechtání boleli namožené svaliska na bachoroch.

A znova do roboty! Lojza Břuch přemýšlal jak sa z teho vykrútiť, no v tem sa ukázala Maruška, Ríšova roba. Tož zaséj mosel vypjať hruď a vrhnúť sa do boja. V tem sa ale Šimanskému rozdrnčal mobil a že mosí jíť pomocť dědinskému hasičskému družstvu, keré bojuje na súťaži vedla v městě. A na jeho post nastúpil gořalkú dobitý Pepiš Masařka. Začal nahazovať v nadzvukovém tempu. V prvéj chvíli si Lojza mnúl paprče, že sa alespoň nenadře, no všecko bylo ináč. U míchačky to včiléj vypadalo jak gdyby okolo ní popojížďala mašina na rozhazování hnoja. Štěrk létal na všecky strany. Navrch Masařka nepočítal lopaty a házal a házal až vyletěla zarážka a míchačka vyhodila ven všecko co měla v sobě. Lojza lapěl na hromadě štěrka a čučal na to hovado Pepiša, kerý mu včíl připomínal teho sci-fi ničiča co mu nadávajú Terminátor.

Tož byl Pepiš na vteřinu propuštěný z míchačkového posta a šel vytahovať kýble do patra. Ogaři ho opásali lanem a uvázali ho k záchodovéj rúře co trčala hore v patře, aby im ogar nezhrčal a neliščíl sebú před budúcí hlavní dvérca do chalupy. No jak byl rozjetý od téj míchačky, netrvalo dlúho, kýblem brnkl o budúcí balkón a ogar dole zrazu připomínal tureckého vojáka z fezem na lebeni a betónovým brněním. Tož to byl další robotník vyřazený z boja. K němu sa honem přidal Filda Kupka, že ho bolija záda. Všeci kývali lebeňama, že to chápú, ogar na to už má roky. Dvacet je dvacet.

No oškubaná robotnická partyja mosela robiť daléj. Lojzovi Břuchovém přišel pomáhať samotný Ríša Jelináš a teprv včíl sa začalo peklo. Jél jak japonský Šinkanzen enem jiskry létaly. Mezitým stihl naplniť kolca, odvézť ich, všecko nakýblovať, donésť vodu a naházať ciment. A to sa ani Lojza nezastavíl. Už sa rozhodl, že sa dá umříť, gdyž došel Ríšův tchán s tchýňú a čučali jak to faň vypadá, gdyž robotujú iní. Tož zaséj sa Lojza Břuch mosel zbrchať, aby nebyly řeči, že je lemra a prd vydrží. A to ešče na něho zhora vyřváňal Jožin Tlapa, že už enem takých dvacet, no spěšéj třicet míchaček a je hotové.

Při následujúcí pauze sa Lojza Ríšovi nahlásil za mrtvolu. Bylo to přijaté s klidem napitých Angličanú lebo sa vrátil Šimanski a ešče přišli dva mladí ogárci. Enem Pepiš Masařka zvaný Hovado rýpal: „Lojzo, to už nevydržíš taký kúsek? Šak to je brnkačka tých páru míchaček. To mně je faň. Já bych mohl makať s klidem ešče púl dňa.“ A hneď na to do sebja fúkl dvě gořalky a potem už enem bzučál. Lojza kúlal očama, no nenechal sa vyvésť ze svojeho mrtvolného klidu. Vylezl hore do patra s flašú piviska v paprčách a škňúřil sa na ostatní jak im to ide od ruky. Předevšeckým na Jožina Tlapového sa vyplazovál. „Šak ešče tak ze dvacet míchaček a takéj si možeš lapnúť,“ vracal mu to vyškéřání aj z úrokama. No nejak došla řeč aj Hovadovi. Pomály sa přeměňovál na skládačku. Alebo spěšéj připomínal hever jak sa mu popustí tlaku. Začál sa skládať v kolenách, potem v pase a po chvíli to vypadalo jak gdyby sa po stavbě s kýblama plazil nejaký přiťáplý mimozemšťan.

Tak sa teda na valašskéj dědině stavija chalupy. A jak ide čas, haranti odrostú, chlapom sa zklidníja hormóny a v putyce už enem spomínajú, jaká to byla čuryna, gdyž tehdy před baňu rokama stavili u Ríše Jelináša chalupu. Než přileze nejaký mladý smrad a optá sa, gdože mu stavjal chalupu.

zdroj: ukázka z knihy Z valašských putýk

Autor: Radomír Dolanský | pátek 12.6.2009 1:47 | karma článku: 20.88 | přečteno: 1704x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.79 | Přečteno: 145 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.83 | Přečteno: 154 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 205 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse
Počet článků 397 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2845
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...