Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak ospravedlnit nekonečnou okupaci Afghánistánu?

Není okupace jako okupace. Jedna vadí i po padesáti letech, druhá se kryje za řadu alternativních názvů a odůvodňuje kdečím, jen, aby mohla v klidu pokračovat, většinu času bez velkého zájmu občanů. Jen smrt českého vojáka zabolí.

Řady zavilých kritiků osmašedesátkové okupace vůbec nezajímá, že Sovětský svaz, hlavní okupant mezi pěti státy Varšavské smlouvy, oficiálně zanikl 21. prosince 1991, tedy bez pár dnů před 27 lety. Svoji nenávist dnes udržují ve stoupající tendenci za pomoci mainstreamu mediálního, ale i politického proti Rusku. Po roce 1989 se kritizovali komunisti, že se mstili na dětech rodičů, kteří vystoupili proti politice socialistické vlády a jediné strany a všichni znechuceně bučeli. Že mnozí dnes razí naprosto stejnou bolševickou politiku viny vůči Rusku, je však normální a správné. Podobně je to i s Afghánistánem.

Těch článků a plivání na Sovětský svaz, posléze Rusko za desetiletou okupaci Afghánistánu, který se snažil v zemi nainstalovat socialismus a mimo Kábulu zcela pohořel. Vojska NATO, samozřejmě včetně českých vojáků a v čele se Spojenými státy oslavila 7. října 2018 celých a neuvěřitelných 17 let trvající válku, kterou zahájili, s americky klasicky pokryteckým názvem Trvalá svoboda. Kde udělal Georg Walker Bush chybu, že to dnes spíše vypadá jako Trvalá válka? Nicméně, vydrží-li státy NATO okupovat Afghánistán ještě další 3 roky, bude další důvod k oslavě – 20 let trvala válka (to už byla taky okupace) ve Vietnamu. Tehdy proti hrůznému nebezpečí komunismu, které bezprostředně ohrožovalo Spojené státy. Vždyť Vietnam s USA mají hranice takřka vedle sebe, není-liž pravda? Podobně jako Libye, Egypt, Irák, Sýrie, za chvíli Írán…

Úporná snaha okupantů udělat z Tálibánu teroristy začíná nevycházet. Dokonce už i v České republice se stále častěji nechávají slyšet vojenští experti, že Tálibán nikdy násilí neexpandoval mimo území Afghánistánu. To přece dělal bývalý přítel všemožně vyzbrojovaný USA a pilný žák expertů CIA Ussáma bin Ládin, narozen v Rijádu v Saúdské Arábii. Není to náhodou ta země, která podporuje, a to prokazatelně, terorismus ve světě? A přesto zde mudrlanti z Bílého domu, ani z baráku ve tvaru pětiúhelníku žádnou Operaci Trvalá svoboda nezahájili. Naopak, co by neudělali pro prachy, dle Trumpova sdělení zbraně budou do země dodávat i nadále. Kšeft je kšeft, v tom se rychle učí i Česká republika. Navenek kecy o míru a potřebě omezit světový terorismus, ale prodej českých zbraní jej vlastně skrze Saúdskou Arábii taky podporuje jako náš americký vzor. Ministr průmyslu Jiří Hynek vývoz zbraní do Saúdské Arábie hájí tvrzením, že by byl zákazem prodeje českých zbraní ohrožen celý český export do země. Ale že nefunkční sankce náš export do Ruska poškodily mnohem více než samotné Rusko, to už nikoho z pokřivených páteří ve Strakovce a Parlamentu vůbec nezajímá. A návštěvy Ruska se v Parlamentu řeší téměř jako velezrada!

Takže se klidně může stát, že některého z českých vojáků na vojenské misi může zabít kulka z české továrny. Po jednadvaceti letech šeptané nenávisti na okupanty v České republice bychom měli chápat, o co jde chlapíkům z Tálibánu, i když si zem brání pro nás nepřijatelným způsobem. Ač se nám jejich představy o státním zřízení a spíše nesvobodách příčí jakkoliv, oni jsou na tom naprosto stejně, když se jim násilím snažíme vnutit náš způsob života. Stejně jako předtím sovětský. Prostě v Afghánistánu jsou i Češi jako okupanti. Ze země, která okupanty nenávidí 50 let, naprosto přehlížející ty německé, kteří zde za šest let napáchali nezměrně více škod, vražd, teroru a hrůzy. Ale to jsou dnes přece přátelé… V řeči čísel nenávist za nejčastěji uváděných 137 (ale i 402) obětí okupace státy Varšavské smlouvy proti přátelství za zhruba 343.000 (ale i 360.000) obětí německého nacismu.

Okupovaní se stali okupanty! Dnes se okupace Afghánistánu ospravedlňuje, čím se dá i mezi českými politiky. Zvýšenou výrobou a vývozem drog, která ovšem stoupla teprve se slavnou Trvalou svobodou. Možná by stažená vojska mohla sloužit k ničení pašeráckých cest. Dále politici tvrdí, že se země bez přítomnosti vojsk stane základnou teroristů. Ovšem to jsou pouze domněnky a nikdo nedokáže říct jak moc opodstatněné. Stejně to spíše vypadá, že všechno, co vojska v Afghánistánu chrání, jsou právě jen základny vojsk a zásobovací trasy těchto základen. Konflikt je moc daleko, aby vzrušoval české občany, vyjma pozůstalých rodin a kamarádů padlých, kteří plnili rozkazy nadřízených a ti zase politiků, jak už to v nesmyslných válkách bývá. Kdoví, jestli i český stát začne trestat protestující proti nekonečné válce podobně, jako v minulosti americké demonstranty proti té vietnamské? Nicméně když nás nerozhází omezování svobod doma, proč bychom se zajímali o problémy vzdálené cca 6.000 kilometrů autem? Ať se nám to líbí či nikoliv, Tálibánci jsou v Afghánistánu doma a brání se proti násilnému napadení. To přece známe od nás z dob 2. světové války. Tehdy by se afghánští teroristé nazývali partyzány.

Autor: Radomír Dolanský | středa 24.10.2018 5:29 | karma článku: 40,66 | přečteno: 1500x
  • Další články autora

Radomír Dolanský

Dost bylo vlády všelijakých odborníků

Vyjma politiků a jejich stále se měnících našeptávačů imunologů, mikrobiologů a kdovíjakých logů leze nekonečné omezování svobod a porušování zákonů samotnými politiky lidem už krkem, včetně některých nařízení jako z blázince.

25.4.2021 v 12:05 | Karma: 28,50 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Vrbětice přijdou právě vhod

Neuvěřitelný úspěch české BIS! Po akčních šesti a půl letech předložila veřejnosti údajná důvodná podezření, nikoliv fakta a pádné důkazy. Rychlost vyšetřování je zarážející, načasování naopak pochopitelné.

18.4.2021 v 10:17 | Karma: 42,18 | Přečteno: 2194x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Musí občané dodržovat nezákonné opatření?

Řada našich politiků a především mainstreamová média s velkou chutí kritizují jiné státy, kde jsou údajně pošlapávána lidská práva, svoboda pohybu, projevu apod. Budeme k nim taky patřit, když vláda schválí nezákonné nařízení?

11.4.2021 v 17:57 | Karma: 33,13 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Koronavirus - špinavá politika, kšefty a lži

Ačkoliv se politici snaží, seč můžou, aby to vypadalo, jak moc jim záleží na životech občanů, svými mnohými kroky se sami usvědčují ze lži. Celá šaráda připomíná čím dál více spíše zkoušku na politiku Velkého bratra.

5.4.2021 v 10:43 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Blatný si sám podráží nohy vlastními nařízeními

Ministr zdravotnictví trvá na neměnnosti svých nařízení, přestože jsou v některých bodech nesmyslná až hloupá. Může jít o něco jako puberťáckou zaťatost vůči premiérovi, ale určitě se nejedná o smysluplnou ochranu obyvatelstva.

12.3.2021 v 11:16 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2845x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.