Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejtrapnější EarthCam má Praha

Bylo velmi zajímavé sledovat na časové ose, jak se kde slaví přelom roku. Zajímavé bylo sledovat, jak který stát se opravdu nebojí islamistických vrahů, a který ze sebe dělá hrdinu a má přitom plné kalhoty.

Samozřejmě, že úžasná podívaná je každoročně v Sydney na Harbour Bridge a u Opery. Mezitím můžeme sledovat přímo umělecky osvětlené lodě křižující přístavem Port Jackson. Ale na západním pobřeží v Darwinu nebo Perthu už kamery nějak moc nefungovaly.

Svobodná Čína nevysílala na svých live kamerách živě. Ne, že by to bylo překvapivé. Podívanou vynahradil thajský Bangkok, kde si oslavu opravdu užili.

V Ulanbátaru mají kameru někde na zapomenutém hřišti bez tribun nebo co to bylo. Ale bylo to osvětlené reflektory. Nebylo však vidět ani nohu. Slavili však, a to velmi živě, narvaným náměstím v Biškeku v Kyrgyzstánu.

V Železnogorsku mají asi desítky vánočních stromečků. Na náměstí Rešetněva dokonce hned čtyři. A v jiné části města zase stromeček s rudou hvězdou. A asi prošpikovaný kvalitními mikrofony, poněvadž když byla dvojice od stromku více než 30 metrů, sníh úžasně hlasitě vrzal. Což taky dokazuje, že tam byla pekelná kosa. Ale co mají v Železnogorsku špičkové, to je rozlišení kamer při nočním osvětlení. V Krasnojarsku měli kamery méně kvalitní, ale větší nabídku. Že by ale extra slavili…

Mezitím skok na Times Square, kde se Amíci štosovali do chlívečků už v deset dopoledne jejich času. A za hezké kosy 15° Farenheita, tedy cca -9,5° Celsia. Hezky do řady, ukázat obsah tašky, předpažit, mobil do ruky, nechat se projet detektorem a další pán na holení. Nebo paní.

Moskva u Rudého náměstí plná zlata a modrých ledových okras. Několik jevišť, všechno se samozřejmě blyštilo. Nevypadalo to na nějaké zábrany a policejní manévry. Ohňostroj a program pokračoval dál. Ještě více neomezených oslav bylo vidět v Sankt Pěterburgu. Protože Moskva už zrušila věčné přehazování času, byly do Prahy ještě dvě hodiny rozdílu.

Docela kvalitní HD kameru mají v Amsterodamu. Tam se pěkně zaplnilo náměstí a jediné viditelné zábrany byly cedule se zákazem vjezdu a pruhovaná deska. Otočná kamera hledí až do oken Euro pubu a i vevnitř rozeznává jednotlivé lidi. Policajti vidět nebyli, oni by se tam už nevlezli. O půlnoci se rozsvítily mobily a všichni si pořizovali, jak je dnes na světě zvykem, nekvalitní rozhrkané záběry typu já jsem tam byl.

A Praha. Už několik let kamera s příšerným rozlišením, že lze tak tak rozeznat orloj. Není to kamera nějakého amatéra, je to okno Prahy do světa – EarthCam. Spíše to působí jako pozůstatek po Státní bezpečnosti, když vyfasovali první kameru schopnou snímat barvu a zvuk. To už je možná o chlup kvalitnější kamera na Jaltě na Václavském náměstí, která však zase pro změnu snímá jako foťák snímek co 15 sekund. Prostě na Prahu se na Silvestra hledí báječně!

Paříž. Město, jehož vrcholní politici už od dob Hollanda papouškují, jak se nenechají zastrašit, jak si budou žít i nadále svůj svobodný život. Na internetu v podstatě nelze najít kameru, která by zabírala zblízka davy nebo alespoň ulice. Všude jen trčící Eiffelovka. Dokonce i pouliční kamery nabízí Paříž jen čtyři a to pouze na obchvatu centra. Možná je to všechno proto, aby svět neviděl, že je v ulicích více policajtů a vojáků než oslavujících. Vítejte naši milí imigranti! My se vás vůbec nebojíme. Děkujeme, vzkazují do nového roku zcela určitě pozůstalí. Podobné je to s kamerami v Německu v Berlíně. Vše jen z dálky nebo mimo provoz.

Londýn se taky nechlubí živě. Sice lze nalézt pouliční kamery v centru, ale zde se zase záběr opakuje pořád dokola po více než minutu.

A zpět na Times Square. Je po 18. hodině newyorského času. Teplota mezitím klesla na -11°C a lidé se balí do dek a všeho možného. Ale plní chlívečky stále dál. Některé jsou už plné, takže se můžou hřát navzájem, pokud to nějaký blbec neudá jako harašení. Všude se vstupuje po jednom.Město všem rozdává žlutofialové cylindry a téměř všichni si je poslušně nasazují. Na pódiu vystupují kapely, lidé trsají, ale spíše pro zahřátí. Trsají i policajti. Chodníky prázdné, chodit se může jen vyhrazeným koridorem. Všude jsou zábrany jako při dojezdu Tour de France. Tedy pokud nepočítáme ty betonové kvádry s písmeny NYPD. Takovou míru svobody New York určitě ve své historii ještě nezažil.

Takže by se dalo konstatovat, že čím více na západ, tím méně svobody pohybu, protože z ničeho nemáme strach, jen se obáváme návštěvníků, které pozvali evropští politici. Samozřejmě ti američtí taktéž. Tak si to užijme v roce 2018.

 

Autor: Radomír Dolanský | pondělí 1.1.2018 2:33 | karma článku: 31,93 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Radomír Dolanský

Dost bylo vlády všelijakých odborníků

Vyjma politiků a jejich stále se měnících našeptávačů imunologů, mikrobiologů a kdovíjakých logů leze nekonečné omezování svobod a porušování zákonů samotnými politiky lidem už krkem, včetně některých nařízení jako z blázince.

25.4.2021 v 12:05 | Karma: 28,50 | Přečteno: 778x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Vrbětice přijdou právě vhod

Neuvěřitelný úspěch české BIS! Po akčních šesti a půl letech předložila veřejnosti údajná důvodná podezření, nikoliv fakta a pádné důkazy. Rychlost vyšetřování je zarážející, načasování naopak pochopitelné.

18.4.2021 v 10:17 | Karma: 42,18 | Přečteno: 2194x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Musí občané dodržovat nezákonné opatření?

Řada našich politiků a především mainstreamová média s velkou chutí kritizují jiné státy, kde jsou údajně pošlapávána lidská práva, svoboda pohybu, projevu apod. Budeme k nim taky patřit, když vláda schválí nezákonné nařízení?

11.4.2021 v 17:57 | Karma: 33,13 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Koronavirus - špinavá politika, kšefty a lži

Ačkoliv se politici snaží, seč můžou, aby to vypadalo, jak moc jim záleží na životech občanů, svými mnohými kroky se sami usvědčují ze lži. Celá šaráda připomíná čím dál více spíše zkoušku na politiku Velkého bratra.

5.4.2021 v 10:43 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Blatný si sám podráží nohy vlastními nařízeními

Ministr zdravotnictví trvá na neměnnosti svých nařízení, přestože jsou v některých bodech nesmyslná až hloupá. Může jít o něco jako puberťáckou zaťatost vůči premiérovi, ale určitě se nejedná o smysluplnou ochranu obyvatelstva.

12.3.2021 v 11:16 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2845x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.