Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

STRAM – Jak slaví dvacetiny regionální kapela

Výsadu dvacetileté, popřípadě delší existence hudebních skupin, přičítáme převážně profesionálům. Děje se tak ovšem i na regionální scéně a rozdíly jsou markantní. Kapely mají k sobě mnohem blíž, často spolupracují a podporují se navzájem, na oslavách jsou opravdu přejícími kamarády, nikoliv jen účastníky párty ve VIP zóně s poněkud křečovitými úsměvy před kamerami fotografů.

foto Bob Chytil

Něco podobného zažil v minulých dnech Vsetín, kde slavila dvacet let existence hard rocková skupina STRAM z nedalekých Huslenek. Kapela, která jako parta mladíků tvrdila, že zkratka znamená Sdružení tvrdohlavých rockerů a metalistů. Po dovršení dvacetin skromně prohlašuje, že jde o Sdružení tvrdohlavých rockových amatérských muzikantů. Za dvacet let se kapela stala jednou z nejoblíbenějších rockových kapel v regionu.

Na oslavenecký koncert si rockeři pozvali své přátele z regionální muzikantské branže. Večer zahájily mladé rockové naděje Midnight Blue z Horní Lidče. Frontmanky kapely Karolína Slánská a Nikola Slováková koncert rozjely hned od začátku na plný plyn a zahřály bez problémů publikum na „provozní“ teplotu.

Rock vystřídalo originální valašské seskupení Dareband, které existuje výhradně na bohaté textové tvorbě Jiřího „Dareby“ Václavíka. Dareband se nemusí obávat neúspěchu při vystoupení na rockové scéně, poněvadž jeho vtipné texty ve valašském dialektu zaujmou snad každého. Darebovy texty mají navíc tu výhodu, že jsou opravdu živé. Značná část vychází ze skutečných příběhů. Dareband ale spolupracuje se skupinou STRAM i po hudební stránce.

Dvě skladby Jiřího „Dareby“ Václavíka (Makyta a Pod čerňanskú Kyčerú) se oblékly do rockového aranžmá a objeví se na novém CD skupiny STRAM, které vyjde na konci května.

Valašské písničky vystřídal našlapaný hard and heavy band Contraakce z Hošťálkové. Tato ryze rocková kapela byla šťavnatou polevou na narozeninovém dortu pro skupinu STRAM. Když jsme u těch dortů, skupina je nedostávala jen od přátel z jiných skupin, ale taktéž od dlouholetých fanynek. Například super STRAM dort vytvořila pro kapelu Petra Trlicová alias Tatranka. Stal se nefalšovanou chloubou mezi dary. Skupina dostala například i výhonek trnky (v Čechách možno nalézt pod krycím názvem švestka) a k tomu samozřejmě láhev výborné slivovice, aby bylo jasno, co vyrobit z první řádné úrody.

Předpůlnoční nástup oslavenců postavil sál Domu kultury ve Vsetíně na nohy. Jirka Pirník, Vojta Kocůrek, Michal Mikulenka, Vlastík Štefela - STRAM rozjel oslavu tak, jak se na dvacetileté veterány sluší. Řadu jejich skladeb můžete slyšet i vidět například ZDE nebo se můžete podívat na klip Amazonka TADY. Zazněly také některé skladby z chystaného CD. Například skladba Mámě poděkování za celý život mamince v textu Jiřího Pirníka. Na pódiu se střídali hosté a bývalí členové kapely, ale například i finalista soutěže Elán je Elán Martin Filák. Gratulovat kamarádům přijel i spisovatel, fotograf a šéfredaktor české mutace časopisu FHM Dalibor Demel. Báječná atmosféra vládla i v zákulisí, kde přicházely blahopřát řady dlouholetých přátel.

Třešničkou na dortu bylo závěrečné vystoupení známé revivalové kapely Waťák – Kabát revival. Vystoupení těchto muzikantů bylo, ostatně jako vždy, výbornou tečkou za koncertem k dvacetinám skupiny STRAM.

Čtěte i další zajímavé články:

Valašsko jako na dlani

Vsetínský Dareband „vaří“ nové CD

Josef Sousedík – zapomenutý vynálezce a vlastenec ze Vsetína

Autor: Radomír Dolanský | pátek 27.4.2012 7:30 | karma článku: 15,28 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Radomír Dolanský

Dost bylo vlády všelijakých odborníků

Vyjma politiků a jejich stále se měnících našeptávačů imunologů, mikrobiologů a kdovíjakých logů leze nekonečné omezování svobod a porušování zákonů samotnými politiky lidem už krkem, včetně některých nařízení jako z blázince.

25.4.2021 v 12:05 | Karma: 28,50 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Vrbětice přijdou právě vhod

Neuvěřitelný úspěch české BIS! Po akčních šesti a půl letech předložila veřejnosti údajná důvodná podezření, nikoliv fakta a pádné důkazy. Rychlost vyšetřování je zarážející, načasování naopak pochopitelné.

18.4.2021 v 10:17 | Karma: 42,18 | Přečteno: 2194x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Musí občané dodržovat nezákonné opatření?

Řada našich politiků a především mainstreamová média s velkou chutí kritizují jiné státy, kde jsou údajně pošlapávána lidská práva, svoboda pohybu, projevu apod. Budeme k nim taky patřit, když vláda schválí nezákonné nařízení?

11.4.2021 v 17:57 | Karma: 33,13 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Koronavirus - špinavá politika, kšefty a lži

Ačkoliv se politici snaží, seč můžou, aby to vypadalo, jak moc jim záleží na životech občanů, svými mnohými kroky se sami usvědčují ze lži. Celá šaráda připomíná čím dál více spíše zkoušku na politiku Velkého bratra.

5.4.2021 v 10:43 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Blatný si sám podráží nohy vlastními nařízeními

Ministr zdravotnictví trvá na neměnnosti svých nařízení, přestože jsou v některých bodech nesmyslná až hloupá. Může jít o něco jako puberťáckou zaťatost vůči premiérovi, ale určitě se nejedná o smysluplnou ochranu obyvatelstva.

12.3.2021 v 11:16 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2845x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.