Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Houbařův splněný sen

Stejně jako rybáři, myslivci, lovci nebo hledači čehokoliv, prožívá i houbař stejná dobrodružství. Ten sváteční proběhne lesem jako sprinter a jeho jediným zážitkem je košík plný hub. Ale jít na houby, to je spousta zážitků z přírody.

foto autor

Na Valašsku byl houbařský rok postavený na hlavu, jak se říká. Mezi prvními houbami se objevily bedly, které se rostou spíše v závěru léta a zase naopak, muchomůrka růžovka, zvaná též masák, z které jsou tak „masité“ řízky, že bedla by zbledla, začaly houfně růst v těchto dnech. Zpočátku rostly hřiby pravé a kozák se objevil poskrovnu, což je také nezvyk. Vše napravily srpnové dny, kdy lze najít houby i se zavázanýma očima.

Vstávám v pět hodin ráno. Do lesa je na Valašsku kousek. Pro mě asi deset minut. V tu dobu je zde klid, neotravuje vás létající hmyz ani zástupy dalších hledačů. Nasávám plnými doušky vlhkou vůni lesa a podhoubí. Vzápětí nalézám prvního kozáka. To je dobré znamení. Tak brzy a hned u pěšiny. Už vím, že dnes nepůjdu s prázdnou. Zde neplatí přísloví ´první vyhrání z kapsy vyhání´, ale spíše naopak.

Nedaleko se ozve hlasitý ryk. Asi jako kdyby někdo říhal do hrnce. Jelen, a zní mi to docela naštvaně. V tu chvíli mi může, kdo chce, co chce namlouvat, že by na člověka nezaútočil. Raději měním obloukem původní trasu. A dobře jsem udělal. Přede mnou se objeví další kozáci a také holubinky. Těch je nyní taktéž  mnoho druhů a převážná většina je jedlá. Navíc jimi spousta houbařů opovrhuje, takže o holubinky není nouze. Přitom osmahlé na plotně, do smaženice či polévky jsou lahůdkou a chutným doplňkem.

Bohužel i po lese chodí lidé chovající se jako vandalové. Svoji hloupost a neznalost hub řeší jejich ukopáváním! Nejen, že druhému mohly tyto houby zpestřit jídelníček, ale i ty jedovaté, na rozdíl od těchto lidských ubožáků, do lesa patří. Není se co divit, že rok co rok několik podobných „chytráků“ na houby už víckrát nepůjde. Nepůjdou vůbec nikam. Dosti často se ve své pýše mýlí. Například výše zmíněná muchomůrka růžovka s muchomůrkou tygrovitou alias panterovou, smrtelně jedovatou. Takže do jedlé houby kopne a jedovatou si vezme s sebou.

Pokračuji dál a tašky se mi utěšeně plní. Chvílemi si připadám jako v sovětské pohádce Mrazík, když najdu třeba třináct praváků na jednom místě. A těch ostatních druhů: hřiby pravé, kozáci, podaří se i křemenáč, vzácněji i hřib modrák, výborný do omáčky. V poslední době opět hojněji se vyskytující, dříve ohrožený, hřib přívěskatý, příbuzný hřibu královského. Rostou dokonce už i suchohřiby, předzvěst blížícího se podzimu. Holubinky, masáky, bedly, mechovky zvané matičky, prostě plná náruč plodů lesa. Tady bůh hojnosti, Radegast, opravdu nešetřil.

Jsem navýsost spokojen, protože zásobuji dceru, syna, rodiče, usuším i pro kamarádku z velkoměsta… A najednou doslova vyletím z kůže! Takřka před nosem mi z houští vyskočí srna. V té chvíli zřetelně cítím pozůstatky našeho zvířecího původu – kolem páteře, odshora dolů, se mi „zježí srst“. Pak se objeví husí kůže. Po chvíli opět začne tlouct srdce a tělo zalije adrenalinové teplo. Sprostě a nahlas zakleju, počkám, až mi klesne tlak a pokračuji v hledání. Podobné zážitky se vám přihodí, například když se ohýbáte pro výstavní kousek a najednou se vám u ruky zvedne země – ropucha. O něco horší zážitek může potkat houbaře prodírajícího se houštím, když se mu podaří vyrušit divoké prase. Zažil jsem i zmiji, připravenou k útoku, kousek od mé ruky. Už vůbec raději nepřemýšlím, pokud hlásí, že na Valašsko emigroval ze Slovenska medvěd…

Procházím lesy, přes hory a doly, klidně i tři čtyři hodiny. Člověk si „pročistí hlavu“, projde se přírodou, a když víte kde, bez obav se můžete napít z potůčku či studánky. Na Valašsku, kde nejsme tak zhýčkaní, to organismu neškodí.

Slyším sem tam prasknout větvičku – houbaři. Po chvíli se blíží hulákání davu a kolem mne se přežene rodinná rojnice téměř nadzvukovou rychlostí. V klidu kráčím v jejich šlépějích a sbírám krásné houby, které tihle „amatéři“ při svém úprku neviděli. Začínají otravovat nejen hluční houbaři, ale i mouchy, což je povel k návratu domů. Tohle je houbařův splněný sen.

Další zajímavé články:

Slovensko – náš vzor!

Mám strach vidět současné české filmy

Výprodej republiky – česká už jen podle názvu

Autor: Radomír Dolanský | středa 11.8.2010 9:23 | karma článku: 20,90 | přečteno: 1847x
  • Další články autora

Radomír Dolanský

Dost bylo vlády všelijakých odborníků

Vyjma politiků a jejich stále se měnících našeptávačů imunologů, mikrobiologů a kdovíjakých logů leze nekonečné omezování svobod a porušování zákonů samotnými politiky lidem už krkem, včetně některých nařízení jako z blázince.

25.4.2021 v 12:05 | Karma: 28,50 | Přečteno: 778x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Vrbětice přijdou právě vhod

Neuvěřitelný úspěch české BIS! Po akčních šesti a půl letech předložila veřejnosti údajná důvodná podezření, nikoliv fakta a pádné důkazy. Rychlost vyšetřování je zarážející, načasování naopak pochopitelné.

18.4.2021 v 10:17 | Karma: 42,18 | Přečteno: 2194x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Musí občané dodržovat nezákonné opatření?

Řada našich politiků a především mainstreamová média s velkou chutí kritizují jiné státy, kde jsou údajně pošlapávána lidská práva, svoboda pohybu, projevu apod. Budeme k nim taky patřit, když vláda schválí nezákonné nařízení?

11.4.2021 v 17:57 | Karma: 33,13 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Koronavirus - špinavá politika, kšefty a lži

Ačkoliv se politici snaží, seč můžou, aby to vypadalo, jak moc jim záleží na životech občanů, svými mnohými kroky se sami usvědčují ze lži. Celá šaráda připomíná čím dál více spíše zkoušku na politiku Velkého bratra.

5.4.2021 v 10:43 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Blatný si sám podráží nohy vlastními nařízeními

Ministr zdravotnictví trvá na neměnnosti svých nařízení, přestože jsou v některých bodech nesmyslná až hloupá. Může jít o něco jako puberťáckou zaťatost vůči premiérovi, ale určitě se nejedná o smysluplnou ochranu obyvatelstva.

12.3.2021 v 11:16 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2845x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.